Films

Film neemt een steeds grotere plaats in in mijn werk. De meest recente film is Enantiodromia (2021/22). Het is een soort concerto voor digitale piano en visuele elementen. Je kunt het zien als het laatste deel van een zevenluik: Locked (2019), Triggers (2019), Triggers epilogue (2020), Veränderung (2020), The CoronaBasementSessionsLive3 (2020), Henry’s Void (2021) en Enantiodromia (2021/22).https://www.youtube.com/watch?v=_1pkEtuQG3Q

Over mijn eerste grote film, Triggers: Het is een 63 minuten durende multi-mediaperformance voor altviool en film. Triggers is de eerste grote filmproductie van Jacq Palinckx, waarbij hij zowel tekent voor de regie als het draaiboek, het camerawerk, de videobewerking en (uiteraard) ook de muziekcompositie.
In een serie van 13 korte films ervaart het publiek een associatieve, surrealistische droomsequentie door een combinatie van gecomponeerde livemuziek, geluidsdecor, elektronische muziek, korte geregisseerde scènes, animaties, homevideo’s, flitsen uit oude films, abstracte videobeelden en geschreven teksten.
In Triggers vormen deze elementen als het ware één melodie.
Belangrijk is de interactie tussen de altvioliste Yvonne van de Pol en de film. Zij is niet alleen live aanwezig, maar speelt ook een centrale rol in de film, als de ‘altvioliste’, maar nadrukkelijk ook als personage.
Triggers is een soort uit de hand gelopen spelletje metafysisch Memory, waarbij alle gebeurtenissen niet na elkaar, maar naast elkaar plaatsvinden. Triggers kun je ook zien als een metafoor voor de huidige tijd, waarbij het lijkt dat het leven bestaat uit continu keuzes maken. Gaandeweg kruip je steeds verder in het hoofd van ‘de geheimzinnige vrouw’ en ontwikkelt Triggers zich steeds meer als een concert voor altviool en film.  Het is zeker geen lineair verteld verhaal, maar het heeft wel een voortstuwende eigen logica. Je wilt wel degelijk weten hoe het afloopt!