Biografie

Geboren in 1959 in Tilburg. Volgt aldaar een opleiding tot docent beeldende kunst. Sinds 1981 professioneel actief als componist en gitarist. Later is hij ook theaterregisseur. Sinds 2009 maakt hij weer beeldende kunst en sinds 2016 speelt film een steeds grotere rol in zijn werk.

Belangrijkste groepen: Palinckx, VLEK, Guus Janssenseptet, Maarten Altena Ensemble, Beukorkest, Big Bamboozle.

Speelde in ad hocimprovisatiegroepen met o.a. Fred van de Hove, Evan Parker, Lol Coxhill, John Zorn, Christian Marclay, Daan Vandewalle, Peter van Bergen, Keith Rowe, Joseph Bowie, Gerry Hemmingway, Eugene Chadbourne.

Belangrijkste festivals: Taktlos Festival (CH), Angelica Festival, Ulrichberger kadeilophonen (A), Victoria Festival (Canada), Alternativa Festival Praag (TSJ), Vooruit Geluid Gent (B), Northsea Jazz Festival, Jazz- Marathon Groningen, Jazz Fietstour, Ring Ring Festival ( Servië),

Belangrijkste projecten met Palinckx: The Psychedelic YearsBrian WilsonHenry (de driepersoonsman)(met het ASKOensemble), Palinckx Dekt TafelThe Fab 8 (Palinckx speelt The Beatles)Bovenkamermuziek (met het ASKOensemble en Hans Dagelet)

Was de vaste componist van theatergroep Drieons van 1989 tot 2009. Maakte muziek voor o.a., Marietje KesselsVeldschmertz, Mussolini in TilburgKrok- au- dille en Et Voila!.

Was mederegisseur van Hitch. Regisseerde: Aap 2, Woef Woef Wagner, Oh, Nul!FinnFiets (met een tekst van Peter Winnen), Mrs. Brown.

 In 1992 kreeg hij de podiumprijs van de Stichting Jazz in Nederland.

Was in 2005 programmeur en de centrale componist in ‘De week van de hedendaagse muziek’ op het conservatorium in Gent.

In 2001 maakte hij voor de tentoonstelling Silhouettes ‘n’ shadows van kunststichting Fundament de geluidsinstalatie Imponderabilium.
Maakte in 2004 de geluidssculptuur voor de expositie Voor ik vergeet van Ad van Campenhout en Fiona Banner in het Jan Cunen Museum in Oss.

In 2009/2012 maakte hij de muziek voorde documentaire Higgs, into the heart of the imagination van Hannie van den Bergh en Jan van den Berg.

Schreef muziek voor o.a. het Mondriaankwartet, het Aquarius-ensemble (o.l.v. Lucas Vis), het Asko-ensemble, TriDali, F3, Reinier van Houdt, Otine van Erp/Lizet van Beek, en de David Kweksilber Big Band

In 2009 is hij medeoprichter van de band VLEK, een gezelschap van Brabantse musici. VLEK speelt eigen composities van alle bandleden. de muziek is een mix van hypnotiserende grooves en vrije improvisatie. VLEK maakte tot nu toe vier CD’s. SpeckSmoking Gun zijn ondertussen uitverkocht. In 2018 verschijnen Rumble, VLEK in Neerpelt en Music On The Far Side Of The Moon.

 Hij is sinds 2010 gastdocent bij de New Dutch Swingopleiding van Artez.

2012 en 2013 staan voor hem als componist in het teken van zijn Maximal Music!-project: (ultra)korte composities voor oa.: 7090, Nora Mulder, Koen Kaptijn, Bas Wiegers, het Mondriaankwartet, Fanny Alofs, Ruud Bouman, Lunapark, Heleen Hulst/An Raskin, Ensemble 306, Andreas van Zoelen, Arnold Marinissen en Aart Strootman.

In 2009 begint hij weer met beeldend werk, eerst voornamelijk collages, later ook olieverf en tekeningen. In 2012 verschijnen zijn kaarten De 12 machinaties in het tijdschrift Tortuca. Hij doet in 2012 mee aan de groepstentoonstelling Hedendaags Arcadië van de Luycksgallery in Tilburg.

In 2013 is hij muzikaal leider van het project Alan Ginsberg in Nederland. Met als slotstuk een nieuwe compositie rond het gedicht HOWL; voor het Mondriaan Kwartet, Jacq en Bert Palinckx en vocalist Han Buhrs.

Vanaf het najaar 2013 is hij twee jaar ‘persoon in residence’ bij 7090. Samen ontwikkelden ze het project Pand 7O9O, waarin ook zijn beeldend werk aan bod kwam. September 2014 winnen ze met Pand 7O9O de Dioraphte Fringe Award voor beste voorstelling. Er volgden o.a. optredens op de DDW in Eindhoven, Incubate, November Music en Fringe Brighton (UK) en Grahamstown (Zuid-Afrika)

In 2015 start hij met zijn YouTube kanaal. Dit is een archief van zijn werk en tevens een platform voor zijn fascinatie naar de relatie tussen beeld en geluid. Film gaat sindsdien een steeds prominentere plaats innemen in zijn werk.

In 2016 geeft hij zijn eerste vocale performance in het kader van 100 jaar DADA.

In 2016 en 2017 voltooit hij Maximal Music! voor basfluitiste Marieke Franssen en voor de Tilburgse beiaardier Carl van Eyndhoven. Voor blokfluittovenaar Erik Bosgraaf maakt hij een compositie/installatie: Chick Magnet, dat in 2019 in première gaat.

In 2017 verschijnt op het portugese label Creative Resources Recordings de eerste CD van het gitaarduo met Frank Crijns FRAQX

In 2018 en 2019 werkt hij aan het project Icarus/Avatar met zangeres Ekaterina Levenhal en videokunstenaar Chris Koolmees.

Samen met theatermaker Jan van den Berg maakt en speelt hij in 2018 de Oerknal Variaties, theater als vrolijke wetenschap.

Eind 2019 gaat Triggers in première, een 63 minuten durende performance voor altviool en film. Met altvioliste Yvonne van de Pol in een centrale rol, zowel live als in de film.

Sinds 2019 is hij actief op Instagram waar hij een veelkleurig magazine ontwikkelt.

Het Coronajaar 2020 benut hij op om verder de relatie film en muziek te onderzoeken, met als eerste resultaten de films TRIGGERS Epilogue en de CoronaBasementRecordingsLive3.

Begin 2021 gaat zijn tweede lange film in première: Veränderung, over het woelige Beethovenjaar 2020. In het voorjaar van 2021 voltooid hij zijn filmische graphic novel Henry’s Void en de muziekfilm VLEK: Live in Jazz at Duketown 2021.

Begin 2022 gaat zijn 30 minuten durende film Enantiodromia in première, een concerto voor digitale piano en visuals. Een verregaande integratie van gecomponeerde muziek, film, animatie en beeldend werk.

Het seizoen 2022/23 staat vooral in het teken van een samenwerkingsproject van VLEK met theater Adhoc: Wim Klein, de laatste menselijke computer. Het theaterconcert speelt meer dan twintig keer, door heel Nederland: in theaters, concertzalen maar ook op wetenschapscongressen en de Nederlandse Wiskundedagen.

In 2022 maakt hij muziek voor de korte animatiefilm Let’s talk about quantum van Hannie van den Bergh met animaties van Claudie de Cleen. In opdracht van Leiden University en Delft University of Technology.

In 2023 gaat Portrait 04 Jacq Palinckx in première. Een videoportret gemaakt door het Internationals Art Channel.

In 2023 maakt hij samen met schrijver/kunstenaar Emily Kocken de korte peformance Le Livre. In opdracht van kunstencentrum West den Haag. Met Marieke Franssen op basfluit.

In 2023 maakt hij muziek voor de lange documentaire Neutrino van Hannie van den Bergh en Jan van den Berg.

Momenteel is hij  als gitarist/componist actief in VLEK, speelt soloconcerten.
In 2023 en 2024 is hij Stadscomponist van Tilburg.
De tweede helft van 2023 staat in het teken van de voorbereidingen voor zijn nieuwe langlopende project Imaginary Diary.