Oerknal Variaties

Oerknal Jan en Jacq. Foto:©DigiDaan
Theater Adhoc; Jacq Palinckx & Jan van den Berg, Foto:©DigiDaan

Theater als vrolijke wetenschap

De eerste dag. De allereerste ooit. Een dag zonder gisteren, stel je voor.

Hoe is die dag begonnen? Uit het niets? Met een oerknal? In Oerknal Variaties spelen Jan van den Berg en Jacq Palinckx een gedachten– en klankenspel met de vraag ‘wanneer en hoe iets begint’: dingen, mensen, liefde, het heelal. Een duet van stem en gitaar, woorden en geluiden, gedachten en klanken, vertellingen en muziek.

Zij storten zich op de oerknal. U weet wel, de theorie dat alles uit niets is ontstaan. Een theorie waarover de meningen op z’n zachtst gezegd nogal uiteenlopen. Waarvan sommigen beweren dat ‘ie niet waar is. Want zeg nou zelf: een knal van 13,8 miljard jaar geleden, die niemand ooit heeft gehoord?

Voor Oerknal Variaties waren Van den Berg en Palinckx getuige van opmerkelijke experimenten, spraken zij met voor- en tegenstanders, onverschilligen en experts, en verzamelden zij een schat aan welingelichte verhalen. Verhalen waarvan je als toeschouwer soms niet meer weet of het nou wetenschap is of fictie. Of allebei tegelijk.

Jan van den Berg is een ontdekkingsreiziger van het uitzonderlijke soort. Zijn expedities voeren hem niet naar onbekende plekken op de wereldkaart, maar naar de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Eerder maakte hij onder meer voorstellingen over elementaire deeltjes (Higgs) en zandkorrels (Oase). Met Oerknal Variaties als nieuwste klap op de vuurpijl. Big Bang wetenschap op het toneel.

Jacq Palinckx is actief als componist, gitarist en maker van beeldend werk. Het liefst allemaal tegelijk! Hij beweegt zich op het raakvlak van geïmproviseerde muziek, avant-rock en gecomponeerde muziek.

SPEELLIJST

27 februari 2018 — Frascati, Amsterdam
28 februari 2018 — Frascati, Amsterdam

1 maart 2018 — Frascati, Amsterdam
2 maart 2018 — De Harmonie Leeuwarden
4 maart 2018 — Theater Rotterdam  matinee 15.00 u.
15 maart 2018 — Parktheater Eindhoven
16 maart 2018 — Theater Bouwkunde, Deventer
20 maart 2018 — Theater de Purmaryn, Purmerend
21 maart 2018 — Toneelschuur Haarlem
23 maart 2018 — Theaters Tilburg

4 april 2018 — Stadsschouwburg Utrecht
7 april 2018 — Stadstheater Arnhem
21 april 2018 — Verkadefabriek, ’s-Hertogenbosch

1 mei 2018 — Het Nationale Theater (Theater aan het Spui), Den Haag

De speeldata in het theaterseizoen 2018 – 2019 worden begin 2018 bekend gemaakt.

Foto:©DigiDaan