Henry

Henry GroepHet Asko Ensemble, Palinckx en theatergezelschap Drie Ons presenteerden in 2001 – in samenwerking met Korzo Theater – de totale mix van zang, muziek, dans, video en beeld. In twaalf scènes en liederen, gevisualiseerd in twaalf ‘homemovies’, wordt het leven van Henry, de driepersoonsman, uit de doeken gedaan.

‘Henry, de driepersoonsman’ is geschreven door tekstschrijver/zanger Han Buhrs, mede gebaseerd op de gedichtencyclus ‘Dreamsongs’ van John Berryman. In twaalf Engelstalige liederen maakt Henry ruzie met zijn horloge, kennis met de schilder Jackson Pollock en met de boos kijkende dames. Een van zijn personages maakt een wandeling, maar dat blijkt een omweg naar huis. Op het feestje passeert een bonte stoet van overleden vrienden: John Berryman, Ludwig van Beethoven, de bleke filmer Alfred, John Lennon, Tennessee Williams, een lachende paus en Jack the Dripper zelf. De onvermijdelijke kater die op het feest volgt leidt een nietsontziende leegte in.

In de muziek van componist/muzikant Jacq Palinckx speelt de driedeling een grote rol. Rocksongs, hedendaags gecomponeerde muziek en geïmproviseerde muziek staan in contrast tot elkaar, becommentariëren elkaar of gaan in elkaar op. Negen klassiek geschoolde musici van het Asko Ensemble harmoniëren en dissoneren met drie Palinckx-bandleden, terwijl drie zangers Henry’s wederwaardigheden vertolken.

Ives Thuwis van theatergezelschap Drie Ons maakt daarbij een choreografie voor drie dames uit verschillende leeftijdscategorieën. Deze gaat naadloos op in de videorijke vormgeving van Hedy Grünewald en René Jagers.

Kortom: een unieke samenwerking tussen 3 gezelschappen, 3 alter ego’s, 3 zangers, 3 Palinckx-bandleden, 3 keer 3 Asko-musici en 3 dansers op het podium.

Libretto: Han Buhrs

[su_list icon=”icon: music” icon_color=”#d16819″]

  • Compositie: Jacq Palinckx
  • Choreografie: Ives Thuwis
  • Video/regie: René Jagers
  • Vormgeving: Hedy Grünewald
  • Dirigent: Martin Fondse
  • Zang: Joop van Brakel, Han Buhrs, David Eeles
  • Muziek: Asko Ensemble, Bert Palinckx, Jacques Palinckx, Alan Purves
  • Dans: Helma Melis, Carine Peeters, Emilie Sterkenburgh

[/su_list]
De muziek is verschenen op de CD Henry (CD, Vonk 9, 2002)