Biografie

Geboren in 1959 in Tilburg. Volgt aldaar een opleiding tot docent tekenen. Sinds 1981 actief als componist en gitarist.

Belangrijkste groepen: Palinckx, Guus Janssen septet, Maarten Altena Ensemble, Beukorkest, Big Bamboozle.
Speelde in ad hocimprovisatiegroepen met o.a. Fred van de Hove, Evan Parker, Lol Coxhill, John Zorn, Christian Marclay, Daan Vandewalle, Peter van Bergen, Keith Rowe, Joseph Bowie, Gerry Hemmingway, Eugene Chadbourne.

Belangrijkste festivals: Taktlos Festival (CH), Angelica Festival, Ulrichberger kadeilophonen (A), Victoria Festival (Canada), Alternativa Festival Praag (TSJ), Vooruit Geluid Gent (B), Northsea Jazz Festival, Jazz- Marathon Groningen, Jazz Fietstour, Ring Ring Festival ( Servië).

Belangrijkste projecten met Palinckx: The psychedelic Years, Brian Wilson, Henry (de driepersoonsman), Palinckx Dekt Tafel, The Fab 8 (Palinckx speelt The Beatles), Bovenkamermuziek.

Was de vaste componist van theatergroep Drieons van 1989 to 2009. Maakte muziek voor o.a., Marietje Kessels, Veldschmertz, Mussolini in Tilburg, Krok- au- dille en Et Voila!.
Was mederegisseur van Hitch. Regisseerde: Aap 2, Woef Woef Wagner, Oh, Nul!, Finn, Fiets (met een tekst van Peter Winnen), Mrs. Brown.

In 1992 kreeg hij de podiumprijs van de Stichting Jazz in Nederland.

Was in 2005 programmeur en de centrale componist in ‘De week van de hedendaagse muziek’ op het conservatorium in Gent.

In 2001 maakte hij voor de tentoonstelling Silhouettes ‘n’ shadows van kunststichting Fundament de geluidsinstalatie Imponderabilium.
Maakte in 2004 de geluidssculptuur voor de expositie Voor ik vergeet van Ad van Campenhout en Fiona Banner in het Jan Cunen Museum in Oss.

In 2009/2012 maakte hij de muziek voorde documentaire Higgs, into the heart of the imagination van Hannie van den Bergh en Jan van den Berg.

Schreef muziek voor o.a. het Mondriaankwartet, het Aquarius-ensemble (o.l.v. Lucas Vis), het Asko-ensemble, TriDali, F3, Reinier van Houdt, de David Kweksilber Big Band en Otine van Erp/Lizet van Beek.

in 2009 is hij medeoprichter van de band VLEK, een gezelschap van Brabantse musici. VLEK speelt eigen composities van alle bandleden. de muziek is een mix van hypnotiserende grooves en vrije improvisatie. VLEK maakte tot nu toe twee CD’s: Speck en Smoking Gun. Een derde staat op stapel.

Hij is sinds 2010 gastdocent bij de New Dutch Swingopleiding van Artez.

2012 en 2013 staan voor hem als componist in het teken van zijn Maximal Music!-project: (ultra)korte composities voor oa.: 7090, Nora Mulder, Koen Kaptijn, Bas Wiegers, het Mondriaankwartet, Fanny Alofs, Ruud Bouman, Lunapark, Heleen Hulst/An Raskin, Ensemble 306, Andreas van Zoelen, Arnold Marinissen en Aart Strootman.

In 2012 verschijnt zijn beeldend werk De 12 machinaties in het tijdschrift Tortuca. Hij doet in 2012 mee aan de groepstentoonstelling Hedendaags Arcadië van de Luycksgallery in Tilburg.

Vanaf het najaar 2013 is hij twee jaar ‘persoon in residence’ bij 7090. Samen ontwikkelden ze het project Pand 7090, waarin ook zijn beeldend aan bod kwam. September 2014 wonnen ze hiermmee de Dioraphte Fringe Award. Er volgden o.a. optredens op de DDW in Eindhoven, Incubate, November Music en Fringe Brighton (UK) en Grahamstown (Zuid-Afrika)

In 2015 start hij met zijn YouTube kanaal. Dit is een archief van zijn werk en tevens een platform voor zijn fascinatie naar de relatie tussen beeld en geluid.

in 2016 geeft hij zijn eerste vocale performance in het kader van 100 jaar DADA.

In 2016 en 2017 voltooit hij Maximal Music! voor basfluitiste Marieke Franssen en voor de Tilburgse beiaardier Carl van Eyndhoven  en maakt hij voor blokfluittovenaar Erik Bosgraaf een compositie/instalatie: Chick Magnet.  Prèmieres in 2018 verwacht.

in 2017 verscheen op het portugese label Creative Resources Recordings de eerste CD van het gitaarduo met Frank Crijns FRAQX

In 2018 werkt hij (verder) aan het project Icarus,met zangeres Ekaterina Levenhal en videokunstenaar Chris Koolmees en start hij met Triggers, een serie van 10 korte composities/films, met altvioliste Yvonne van der Pol.

Samen met theatermaker Jan van den Berg maakt en speelt hij in 2018 de Oerknal Variaties, theater als vrolijke wetenschap.

Momenteel is hij actief in VLEK, FRAQX, speelt soloconcerten en is hij de vaste gastgitarist van Blunt Axe met A.C.G. Vianen.